h

We are proud to introduce Mintus, a simply ideal vessel for showing all your creative endeavors.

Instagram

Muutos on mahdollista

Vuosia sitten mä tein positiivisen raskaustestin ja mietin mitä ihmettä mä teen? Miten mä tuun selviämään.
Mä olin asunnoton, mä olin vuosia herännyt joka aamu miettien, mistä mä teen sen päivän huumeet tai, jos en saanut huumeita niin sitten edes lääkkeitä ja alkoholia.  Mulla oli ennestään yksi lapsi jo, mutta hän ei asunut minun kanssani. Olin hänen synnytyksensä jälkeen sairastunut masennukseen, ja kun en sitä pystynyt kenellekään myöntämään häpeän takia enkä oikein itsekään sitä hyväksymään, niin asiat alkoi aika nopeasti luisumaan alamäkeen ja kun en osannut enkä kehdannut hakea apua, oli lapsen parempi muuttaa toisen vanhemman luokse. Siitä sitten alkoikin monen vuoden päihdehuuruinen elämä, jossa monet kerrat käytiin lähellä kuolemaa.


Nyt kuitenkin yhtäkkiä edessäni oli tilanne, että mietin mitä ihmettä teen. Odotin lasta. Heti sydämessäni tiesin, että lapsen haluan pitää, vaikkei kunnollista parisuhdettakaan tuolloin ollut. Asiaa mietin ja lopulta päätin, että tällä kertaa haen itse apua niin, että varmasti sitä saan ja lapsen saan pitää ja hänelle pystyn tarjoamaan hyvän ja kunnollisen lapsuuden ja elämän. Tiesin, että töitä joutuisin tekemään paljon itseni kanssa ja päihdeongelmani kanssa, mutta olin päättänyt, että teen mitä vaan se vaatii.

Ihan ekana soitin sosiaalityöntekijälleni ja kerroin tilanteen. Sanoin olevani raskaana ja että nyt haluan apua. Haluan päästä päihteistä eroon ja haluan päästä vauvan kanssa ensikotiin, jotta saisimme hyvän alun yhteiselle elämälleni.


Pelotti ihan hirveästi, että minuun ei uskota ja että lapsi päätettäisiin viedä minulta heti kun hän syntyisi.
Alusta asti kuitenkin pelkoni osoittautui turhaksi, vaikka kyllähän sitä alitajuntaisesti kuitenkin välillä pelkäsi.

Minun ja lapsen onni oli, että huomasin raskauden todella alkuvaiheessa. Sosiaalityöntekijältä heltyi maksusitoumus kuntoutukseen. Olin yli puolet raskausajasta laitoskuntoutuksessa kahdessa eri paikassa. Ja sieltä menin suoraan Pidä kiinni- ensikotiin.

Matkan varrella oli paljon eri viranomaisia, joilta sain tukea ja apua. Välillä toki turhautti ja tuntui, että kaikki vaan arvioi ja kyttää ja odottaa koska mokaan, mutta oikeesti se ei mennyt niin. Se oli vaan se mun oma pelko siellä alitajunnassa, joka teki mulle ne olot.

Ensikodissa oltiin melkein 9kk vauvan kanssa. Sieltä muutettiin omaan kotiin. Omaan kotiin muuton jälkeen kävin vielä avopalveluyksikössä keskustelemassa asioista ja osallistumassa muskareihin yms. lapsen kanssa.

Tuon ajan jälkeen olen kerran kompuroinut päihteettömyyden suhteen. Silloinkin pelotti, että menetän lapsen, mutta sainkin taas huomata, että kun rehellisesti asioista kerron, pyydän ja otan apua vastaan, niin meitä autettiin, jotta voidaan olla yhdessä.

Nyt on vuosia mennyt jo hyvin ja tasaisesti ja kaikki mennyt on mennyttä. Tiedostan kuitenkin, että olen addikti ja senpä takia olenkin ajatellut, että pyydän apua heti, jos hiukankaan tulee tiukkoja oloja tai tilanteita. Se apu voi olla keskusteluapua tai sitten ihan vaikka intervallijakso laitokseen.
Olen huomannut, että mun ei tarvitse yksin pärjätä väkisin, vaan apua saa eikä mitään suurta pahaa pääse tapahtumaan, kun sitä ajoissa pyydän.

Tällä kirjoituksella haluan kannustaa niitä, jotka miettivät omaa päihteidenkäyttöään tai kamppailevat päihteiden kanssa, olemaan rohkeasti rehellisiä ja hakemaan apua. Avun hakeminen on vahvuutta ja usein rehellisyydellä ja asioista puhumisella voidaan välttää asioiden meneminen kokonaan umpisolmuun.
Apua saa kyllä. Ja jos ei uskalla nimellä keskustella heti, niin tarjolla on palveluita, joissa voi nimettömästi asioida.

-Kiitollinen-

Tiesitkö, että Pidä kiinni® hoitojärjestelmä tarjoaa useilla paikkakunnilla matalankynnyksen työtä, jonka tavoitteena on löytämään päihdeongelmaiset odottavat äidit ja vauvaperheet tuen ja palveluiden piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vanhemman päihteiden käytöstä syntyviä haittoja voitaisiin ehkäistä ja vähentää.

Matalankynnyksen työ on maksutonta, eikä perhettä velvoiteta sitoutumaan ohjaukseen, jos perhe ei itse ole siihen valmis. Apua voi hakea myös nimettömänä. Kaikki yhteydenotot ja keskustelut ovat luottamuksellisia
.

Tietoja Pidä kiinni® -matalan kynnyksen työstä löydät lisää: