h

We are proud to introduce Mintus, a simply ideal vessel for showing all your creative endeavors.

Instagram
puupalikat iloisilla eläinkasvoilla rivissä

Huomioita elämästä

Esikoinen osaa yllättää! Tuo teini-ikään jo ehtinyt nuori on opettanut minua niin äitinä kuin ihmisenä enemmän kuin mitkään kirjat. Ja uskokaa, kirjoja minä olen paljon lukenut! Hän jaksaa hämmästyttää, näyttää mallia muutoksen tarpeista; juuri kun olin jo ehtinyt tottua vanhaan ja alkaa olettaa asioita.
Tällä teinillä on tällä hetkellä käynnissä oman huoneen uudelleenorganisointi. Hän siivoaa vimmalla ja mööbleeraa huoneessaan, käy läpi tavaroitaan ja lajittelee niitä eri kasoihin. Minä pelastan puolisalaa kierrätykseen menevistä osan ja talletan omiin arkistoihini. Ihania muistoja, joita teini nyt tuhoaa! Apua! Nytkö olemme jo tässä hetkessä, että hän raivaa ja minä säästän! Juurihan hän oli se, joka säästi laatikoissaan minusta joutavia asioita.
Kun tämä samainen teini oli 6-vuotias, hän kulki pienen muistikirjansa ja kynänsä kanssa kaikkialle. Hän kirjoitti, raapusteli, piirsi sivuille kuusivuotiaan taidoilla ja ymmärryksellä. Lähipiiriä tämä nauratti. Kun häneltä kysyttiin mitä kirjan sivuilla oli, hän tokaisi tiukasti: ”Huomioita elämästä”.
Kaappeja siivotessa löysimme tuon muistikirjan. Omaa polkuaan jo vahvasti kulkeva nuori selaili sivuja aluksi naureskellen. Pysähtyi ja hiljentyi sitten hänkin, sivujen merkityksellisyyden äärelle. ”Mä olin kuusivuotiaana paljon fiksumpi kuin nyt!”, hän huudahti, pilke silmäkulmassa. Heittäessään muistikirjan kierrätyskasaan, otin sen käsiini.
Sivuilla oli palanen pienen, ajattelevan ihmisen elämän arkea. Kaikessa suloisuudessaan se oli hurjan viisas ja ratkaisukeskeinen. Kuvista ja sanoista loisti läpi avoimuus ja rehellisyys elämälle. Muistikirja ei selitellyt eikä valehdellut, ei muuntanut totuutta. Äidin valmistama ruoka oli liian tulista, eskarikaverin haaveri kiipeilytelineellä oli ollut pelottavaa. Oma vahva mielipide oli syntynyt siitä, mikä leikki on parasta ja kenen kanssa se oli kivointa. Kissan kommellukset naurattivat.
Unimaailman möröt ja maahiaiset sekoittuivat oman arjen elämyksiin ja iltasadun jännittävät tapahtumat ilmentyivät piirretyissä kuvissa. Perhe oli sivuilla moneen eri tapaan esitettynä. Uusi koti ärsytti ja ihastutti samaan aikaan. Unelmia kirjassa kuvastivat piirrokset aurinkotuoleista, merestä, ystävistä, veneestä – ja koirasta (joka tällä hetkellä nukkuu tuossa jaloissani).
Eniten sivuilla oli niitä ilon ja onnen hetkiä elämästä. Niihin ei liittynyt mitään suuren suurta ja ihmeellistä, vaan juuri pienistä hetkistä nauttimista ja siihen hetkeen pysähtymistä. Pienen pieniä aarteita ja helmiä omasta arjesta, joita elämä tarjoili.
Oivalsin, että kirjahan oli pienen ihmisen kiitollisuuspäiväkirja. Jos tämä pieni ihminen on ymmärtänyt hyvien asioiden bongauksen tärkeyden, kyllä meidän aikuistenkin tulisi! Miten tärkeää olisi tehdä näin, niin kotona, töissä ja vapaalla. Skannata aina kun mahdollista, niitä pieniä iloja, jotka tuntuvat hyviltä ja kantavat eteenpäin. Tuovat hetken helpotuksen tai pakopaikan kuormittavasta arjesta tai elämäntilanteesta, joka vie voimia enemmän kuin antaa.
Sanotaan, että hyvää näkemällä luo hyvää. Pienen pieni hetki moninkertaistuu, kun otamme sen vastaan kuin lahjan, pidämme sitä hyvänä ja jaamme sitä eteenpäin. Ikäviltä ja vaikeilta asioilta emme voi välttyä. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten me näinä hetkinä muistamme katsoa myös hyvään. Haluan uskoa, että keräämällä arjen pieniä aarteita, luomme elämäämme ja lähipiirimme hyvää ja kaunista. Tarpeellista ja tuiki tärkeää iloa. Elämäniloa!
Oli ihana huomata ojentaessani muistikirjan takaisin, ettei se joutanutkaan kierrätykseen. Teinimäisillä otteillaan hän asetteli kirjan muistojensa laatikkoon, muiden säilyttämisen arvoisten aarteiden oheen. Päättäväisesti. Kirjalla oli sanoma hänellekin. Itse oivalsin, että olimme jälleen muutoksen ovilla. Hän raivaa omaa tilaa, käy läpi mennyttä, päästää irti ja säilöö muistoihinsa ne tärkeimmät. Ihan konkreettisesti.
Kuten sanoin – hän osaa yllättää <3!

Iloa ja aarteita sinun arkeesi,
Eeva

PS. pe 13.11. klo 18 AFTERarki pureutuu luovuuden ja ilon herättelyyn! Tule mukaan!